9e Oranjeloop 24 – 04 – 2016

De Oranjeloop is al een aantal jaren de eerste wedstrijd in het jaar van het Gemeente Nieuwkoop Circuit. Vandaag werd de 9e Oranjeloop gehouden.
Ondanks dat de weersvoorspellingen niet zo gunstig waren, mogen we de conclusie trekken dat de 384 deelnemers en de organisatie het getroffen hebben met het weer. Dit jaar hebben we met medewerking van de Alphense Atletiek Vereniging AAV’36 gekozen voor een digitale tijdswaarneming voor alle afstanden via het My Laps – systeem en we zijn daar heel tevreden mee.

Niet alleen de clown Cho Cho, maar ook de burgemeester was dit jaar weer bereid om het startschot van alle afstanden te verzorgen. Het is inmiddels traditie dat wij voorafgaande aan het eerste startschot hem als dank een cadeau overhandigen dat gemaakt is door De Brugspin, dat altijd een mooi plekje krijgt in het gemeentehuis. 

Hierna vertrokken 67 jongens en meisjes onder toejuichingen van het publiek voor de 500 meter. Zowaar de zon liet zich van zijn mooiste kant zien.  Bij de jongens kwam Jurre Koeleman in een tijd van 2.06 als eerste over de finish, gevolgd door Tijmen Kennis (2.10) en Thijs Post (2.13). Eline de Leeuw was het snelste meisje met een tijd van 2.33. De strijd om de tweede plaats was spannend: Anouk van Lammeren werd tweede (2.38) op twee seconden gevolgd door Dana van Lammeren.

Voor de 1000 meter waren 58 deelnemers aangemeld. Zij liepen vanaf de start tot de Ringdijk en weer terug waarbij Luuk Rodenburg met een tijd van 3.22 de snelste was. Lars Kennis werd op 5 seconden tweede en Daan Zuijdendorp kwam 4 seconden daarna over de finish. Emma Vreijling werd bij de meisjes eerste in een tijd van 3.28, gevolgd door Marijn van de Berg (3.36) en Tess Blommesteijn (3.52).

De 2000 meter (31 deelnemers) werd bij de jongens gewonnen door Zakaria Konfaoui in een tijd van 6.58. Snelste meisje was Demi Könst (7.41). Bij de jongens eindigden Jordie Koeleman (7.07) en Robin de Haan (7.13) als tweede en derde. Het verschil tussen het tweede meisje (Annika Zornig) en derde meisje (Serana Brand) was 4 seconden: 8.09 en 8.13.

Voor alle deelnemers aan de kinderloop was er een medaille die trots getoond werd aan de (groot)ouders die hen aan kwamen moedigen of soms zelf meeliepen. Voor de prijswinnaars was er nog een extra medaille die hen omgehangen werd door de burgemeester waarna ze met elkaar nog op de foto gingen.

De uitslagen van de overige deelnemers aan de kinderloop zijn terug te vinden op uitslagen.nl

Hierna was het de beurt aan de volwassenen: de start van de 5km, 10km en 15km was iets na half één.  Het was nog droog toen de deelnemers hun rondje hadden gelopen en weer door start/finish kwamen, maar inmiddels  was het wel flink gaan waaien waardoor de kracht van de deelnemers in de polder flink op de proef werd gesteld. De 10- en 15km hadden het eerste stuk flink de wind tegen. Toch werd er nog snel gelopen en was het voor de snelsten op de 10km dan ook een enorme tegenvaller toen bleek dat de brug in Langeraar net openging toen zij arriveerden. Ook wij als organisatie balen hier enorm van, maar hebben hier helaas geen grip op.

De snelste tijd overall was voor Marije Hijman uit Boskoop in een mooie tijd van 18.12. Op ruime afstand volgde Annelies Harkes (21.08) en Anne Hoppenbrouwer (22.11).

De 5km bij de mannen werd gewonnen door Matthijs Horlings uit Leiden (18.46), gevolgd door Martijn Verzaal (19.33) en Dolf van der Voort (19.38).

Terwijl de meeste van de 76 deelnemers op de 5km gefinisht waren, trotseerden de runners van de 10km (98 deelnemers) en 15km (54 deelnemers) naast de wind de regen en hagel.  Het aantal toeschouwers bij start/finish was door het weer helaas niet zo groot meer, maar degenen die er nog waren moedigden allen die binnenkwamen enthousiast aan. Ook menig deelnemer wachtte tot een loopmaatje over de finish kwam en het plantje (gesponsord door Intratuin) en de Oranjelooptas in ontvangst kon nemen.  Ook dit jaar sponsorde Hardloopwinkel Bodegraven ons weer. Vanwege de nieuwe regelgeving op de plastic tassen dit keer geen plastic tas, maar voor alle deelnemers een kortingskaartje die iedere deelnemer bij inlevering van het inschrijfformulier werd overhandigd.

De 10km werd gewonnen door Danny Binnendijk uit Bodegraven in 38.09, tweede werd Yann Chapeliere (39.16) en Sander Eijs (38.29).

Snelste dame was Thecla de Jongh uit Zevenhoven (44.37). Na de winst in 2014 en haar derde plaats van vorig jaar wederom een mooie prestatie. Op 7 seconden werd zij gevolgd door Deborah van der Jagt (vorig jaar vierde) in een tijd van 44.44. Marjan van Ginkel (vorig jaar zesde) finishte als derde (47.50).

De strijd om de eerste plaats op de 15km ging langere tijd tussen Remko Vleerlaag (winnaar 2004) en Brent Pieterse (vorige twee edities derde). Uiteindelijk moest Brent in Remko zijn meerdere erkennen. Remko eindigde in een tijd van 52.38 en Brent in 53.52. Zij werden op ruime afstand gevolgd door John de Wit Huissteden (57.08).

De strijd bij de dames werd gewonnen door Mirjam Beers (1.09.52) met Mariska Wulfers als goede tweede (1.12.17) en Esther Staal als derde (1.13.25).

De uitslagen van de overige deelnemers zijn terug te vinden op uitslagen.nl

We kijken terug op een geslaagde editie van 2016. Ook dit jaar werden wij weer gastvrij ontvangen door medewerkers van De Vlinder en mochten wij het pand van Fysio Topfit weer gebruiken als onze uitvalsbasis. Dank daarvoor!!

Een speciale dank aan onze vrijwilligers die ook de elementen van het weer hebben getrotseerd. Zonder vrijwilligers geen Oranjeloop.

Maar laten we ook onze sponsoren niet vergeten. Mede door hen kunnen we de Oranjeloop vorm geven zoals wij dit graag zouden willen.

Deze editie was voor één van onze bestuursleden de laatste. Yara heeft besloten om te stoppen met haar bestuurswerk. We hebben begrip voor haar besluit, maar nemen met pijn in ons hart afscheid van haar. Yara: bedankt voor al je enthousiasme en inzet in de afgelopen jaren. We gaan je missen!!

En nu? We gaan nog evalueren en dan op naar 2017!! Wij vieren dan ons 10-jarig jubileum en willen daar een feestelijke editie van gaan maken.